środa, 16 września 2009

Przygotowanie do biesiady

Zacznijmy od początku. Talerze ustawiamy w kolejności podawanych potraw. Noże i łyżki powinny znaleźć się po prawej stronie nakrycia, widelce po lewej, również w kolejności podawanych potraw; łyżeczko i widelczyki do tortu - za talerzem podstawowym, równolegle do krawędzi stołu, podobnie jak kieliszki i szklanki. Do ryb podajemy oddzielne sztućce. Półmiski z potrawami ustawiamy na środku stołu, a jeśli nie ma na nim zbyt wiele miejsca, mogą stać na podręcznym stoliku, kredensie lub barku. Tam też stawiamy butelki z napojami, pieczywo, zapasowe talerze i sztućce. Istotnym elementem dekoracyjnym stołu są kwiaty. Ustawiamy je w płytkich naczyniach, aby nie przeszkadzały osobom siedzącym naprzeciw siebie. Ważne jest też odpowiednie oświetlenie stołu. Najlepiej, by lampa, po rozstawieniu stołu, nisko zwisała nad jego środkiem, choć jest to możliwe jedynie, gdy jest wyposażona w długi kabel, który da się przeciągnąć przez hak wbity w sufit nad stołem, Viola! Teraz wystarczy zasiąść do stołu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz