poniedziałek, 28 czerwca 2010

Kuracja pszenna

Pszenicę jemy na ogół w postaci płatków, kasz, otrąb i mąki. Najwyższą jednak wartość ma całe ziarno, w którego łusce znajduje się wiele cennych witamin, związków mineralnych, a także tłuszcz oraz błonnik. Większość składników odżywczych skupia się w zarodku ziarna. Kurację pszeniczną zaleca się przeprowadzać dwa razy w roku, najlepiej w połowie marca i września. Jest wtedy najskuteczniejsza. Ma działanie oczyszczające i regenerujące organizm, ponadto korzystnie wpływa na cerę. Kuracja trwa 7 dni. Jej podstawą jest ziarno pszenicy. Dziennie spożywa się go 12-15 dag, co objętościowo odpowiada pojemności kubeczka po polskim jogurcie. Ziarna myje się, wsypuje do naczynia i zalewa wodą — 2 cm ponad powierzchnią ziaren. Rano w tej samej wodzie gotujemy pszenicę na małym ogniu do czasu, gdy ziarenka lekko popękają. Wtedy pszenica jest gotowa do spożycia. Do ugotowanej pszenicy nie wolno dodawać soli ani żadnych przypraw. Można dodać rodzynków lub innych suszonych owoców. Porcję tę należy podzielić na kilka posiłków. Podczas kuracji można jeść także sezonowe świeże owoce i warzywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz