piątek, 2 lipca 2010

Plastiki w gospodarstwie

Wyroby z tworzyw sztucznych nie są u nas nowością. Od dawna używamy ich również w gospodarstwach domowych. Kiedyś jednak nie było w sklepach takiej obfitości plastikowych wyrobów jak teraz. Sprowadza się je z Zachodu, a i sporo rodzimych producentów zajęło się ich wytwarzaniem. Konkurencja sprawia, że wyroby te są coraz ładniejsze, bardziej kolorowe, mają coraz wymyślniejsze kształty. Nic dziwnego, że trudno się nieraz oprzeć, aby czegoś nie kupić. Najczęściej jednak nie zadajemy sobie trudu, by przeczytać etykietkę i dołączoną do wyrobu ulotkę, dowiedzieć się, z jakiego tworzywa został wykonany i do czego jest przeznaczony. Naczynia z tworzyw sztucznych nie nadają się też do przechowywania tłuszczów ani tłustych potraw i produktów mlecznych, a to dlatego, że tłuszcz powoduje rozpuszczanie się niektórych substancji stosowanych jako dodatki do wyrobu tworzyw. Istnieje zatem ryzyko, że substancje te mogą przedostać się do żywności. Ponadto cząsteczki tłuszczu mogą przenikać w głąb tworzywa, gdzie jełczeją, pozostawiając trwały przykry zapach. Kiedy potem w pojemniku będziemy przechowywać inne potrawy, wchłoną one nieprzyjemny smak i zapach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz