piątek, 2 lipca 2010

Papryka

Dla potrzeb europejskiej kuchni sprowadzana jest z Indii, a dla medycyny ludowej odkryto paprykę na Węgrzech, gdzie nazwano ją pieprzem tureckim. Suszoną, zmieloną i odpowiednio przechowywaną dodaje się, aby podkreślić smak i aromat dań często dość prostych i niekosztownych. Udowodniono, że pieprz turecki, stosowany z umiarem, ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Poza tym, że zawiera dużo witaminy A i C oraz witamin z grupy B, pomaga przy trawieniu i absorpcji cennych dla organizmu substancji czynnych: białek, węglowodanów itp. oraz ułatwia wydalanie niestrawionych części pokarmu. To bardzo ważna informacja dla pań domu, które - uprzedzone do ostrych potraw i z obawy przed przyprawami - sporządzają dania niesmaczne i mdłe tak „zdrowe", że nie można ich zjeść. Jednocześnie, przy „dosmaczaniu" naszych potraw należy jednak pamiętać o tym, żeby nie dodawać ich zbyt wielu. Pieprz turecki jest chyba najbardziej niebezpieczny ze wszystkich przypraw ~ użyty w nadmiarze przygłusza inne składniki potrawy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz